Élőzene zenekarral vagy gépzene Dj-vel?

Amikor elindul az esküvő szervezése a helyszín után jön a következő lényeges gondolat:
Élőzene zenekarral vagy gépzene Dj-vel?
Sokszor a szülők ragaszkodnak a zenekarhoz, mert úgy gondolják, hogy a Dj csak ”tuc-tuc” zenét tud nyújtani.
Ez bizony nem így van.
Egy olyan Dj aki az esküvők világában otthonosan mozog, az összes klasszikus hazai és külföldi előadó közismert zeneszámait bármikor le tudja játszani, akár a 60-as évektől kezdve napjainkig, eredeti felvételekkel.
Ha kell, vannak szintén eredeti Elvis, Máté Péter, Abba vagy mulatós, retró dallamok.
Ha a helyzet azt kívánja meg, előkapunk egy keringőt vagy akár egy tust, dobszólót is.
Egy DJ-nek nem okoz problémát a 90-es évek házibuli slágerei mint pl: Scooter, Backstreet Boys, Dr Alban, Álomhajó vagy a Dübörög a ház és nem probléma a többi legújabb rádiós toplistás zeneszámok sem.
Amely zenekarok tudnak sok új és házibulis slágert játszani azok bizony már felsőkategóriába sorolhatóak így a fellépési áruk 4 szerese is lehet a dj-hez képest.

Party dj-ként nekem az erősségeim közé tartozik, hogy lejátszom a nagy gondossággal összeválogatott retro blokkjaimat, az ismert 90-es-2000-es évek nagy slágereivel, felépítve az estét az elejétől kezdve.
Ilyenkor a hazai és külföldi házibuli zenékkel olyan hangulatot alakítunk ki, amiben a fiatalok is együtt tudnak táncolni az idősebbekkel.

Amikor már lementek a játékok és egyéb programok, akár mehetnek az elektronikusabb, modernebb zeneszámok.
Általában vegyes korosztály számára blokkszerűen váltogatom a különböző stílusokat, így mindenki jól szokta magát érezni. Például kettő, maximum három rock n’ roll, swing zene után váltunk, mert a gyors zene hosszútávon fárasztó. 4-5 disco sláger után ismét lassabb, ha szükséges gyorsabb stílusra és így tovább hajnalig.

A zeneszolgáltatás alatt nincs szünet, ha éppen vacsora vagy beszélgetős program van, akkor is halk háttérzene szól. Vacsora alatt szalonzene (jazz, gitárzene, latinos, kubai, filmslágerek stb..)a jellemző.
A gép úgymond nem tart szünetet, nem kell neki pihenni, legfőbb szempont a folyamatos zeneszolgáltatás.
Amikor a család és a vendégkör igényli, az estét mulatós blokkokkal lehet tarkítani.
Ez esetben a közismertebb, igényesebb pl: aranyeső, hosszú fekete haj, nézését meg a járását stb.
Zenekart javaslok abban az esetben, amikor a család és a teljes vendégkör igénye az órákon át tartó csárdás mulatós, báli zenék, mert vagy az idősebb korosztály van többségben, vagy a vendégkör a hagyományokhoz híven ragaszkodik a régi tradíciókhoz.

A Dj- k megjelenése között is nagyon sok különbség van.
A kezdő, nem gyakorlott kitesz egy laptopot az asztalra és a kábelek összevisszaságától kezdve nemigen ad a megjelenésre.

A munkájára igényes és rutinos Dj törekszik a rendezett és látványos megjelenésre, felszerelése állványokon elhelyezve akár zenekari megjelenést biztosít.
Folyamatos kontaktban van a vendégekkel, mindig követi a reakciókat és visszajelzéseket.

A legnagyobb elismerés számunkra a szülőktől, amikor úgy köszönnek el, hogy azt mondják, hogy nem is gondolták volna, hogy ilyen szuper zenék lesznek és, hogy fantasztikusan érezték magukat.

Az igazi esküvői bulihelyszín 5 pontja

Egy ideális helyszínt nem elég esztétika és szimpátia alapján kiválasztani.
A bulira való alkalmasság legfőbb szempontjai egy Dj szemével:

1.- Megfelelő méret!
Az első és legfontosabb, hogy a tervezett létszám elfér-e kényelmesen, lehetőleg egy helyiségben együtt a tánctérrel.
Ha két teremre osztódik és az egyik teremben vacsoráznak, beszélgetnek, a másikban pedig megy a buli, esetleg ez a két rész nem átlátható, ott kettészedjük a násznépet. Ezáltal romlik a buli hangulat és a fotók számára sem lesz a legideálisabb.
Nekünk is nehezedik a belátásunk, hiszen nem érzékeljük a másik teremben lévő vendégek reakcióját a zenékre.
Ha pl: 15 ember ugrál egy 80 fős esküvőn, ott bizony váltanunk kell, hogy a többséget is tudjuk motiválni.
Cél, hogy már a vacsora alatt is meglegyen a kellő hangulat.
Fontos, hogy rálátásunk legyen a történésekre, hogy azokhoz egyből igazítsuk a hangerőt, zenét vagy akár egy tust, dobszólót stb .


2.-Megfelelő hangerő
Ha szimpatikus a megfelelő méretű helyszínünk, akkor a következő fontos pont a hangerő korlátozás.
A szigorított törvények alapján a legtöbb lakóövezeti hangkorlátozás az első lakóépület ablakjától 1m-re, 40-45 decibel körül megengedett.
Ez sajnos sok helyszínnél úgy néz ki, hogy kitesznek egy beállított, hitelesített decibelmérőt a bárpultra, ami nem haladhatja meg a 83-90 dB-t, mert az ez feletti érték meghaladj a fent említett korlátozást.
Hogy legyen viszonyítási alapunk: az emberi beszéd 75dB. Egy zajos főút  átlagosan 95dB. Tehát ezen értékek mellett nem fér bele a beszédet elnyomó hangerő, ill. a mikrofonba kiabálás, hogy eladó a menyasszony vagy éljen az ifjú pár. A jó lagzihoz nem kell fülsiketítő hangerő, de egy élvezhető, táncteret beterítő hang nélkülözhetetlen.

3.- Szállás vagy szállítás
Fontos kérdés, hogy a család és többségében a násznép tartózkodási helyéhez képest, milyen távolságra van a kiszemelt helyszín. A messziről jött vendégeknek van-e elég szállás.

4.-Parkoló
Autóval érkezőknek legyen elég parkoló ahol nyugodt szívvel biztonságban tudják az értéküket.
Akik közelebb laknak a helyszínhez, rendelkezésre áll-e taxi, sofőrszolgálat vagy kisbusz számukra.
Sajnos tapasztalatból tudjuk, hogy az a vendég, aki nem fogyaszt alkoholt, mert vezet, bizony hamar elfárad, zavarja a hangosan mulatozós, kiabálós társaság és a menyasszonytánc után már el is köszön.

5.-Dohányzás.
Ahol csak kilépnek a teraszajtón és egyből adott a dohányzás lehetősége, az a legjobb megoldás. Igazából ilyenkor nem szakadnak ki a party hangulatból.
Ahol el kell sétálni távolabbi, elszeparált területre az sajnos szintén kettészakítja a bulit.
Amennyiben kihelyezett szertartást szeretne a pár a kertben, előnyös a jó kezdéshez, ha Welcome asztal körül már vendégérkezéstől szól a kellemes zene.
A ceremóniamester a szertartáshangosításon pedig tudja irányítani, motiválni, mikrofon segítségével a vendégeket, ami a fotózást is végigkíséri.
Tehát előnyös ebben az esetben egy elszeparált kert rész, ami erre alkalmas.

Mint zeneszolgáltató a kulisszák mögül írtam most le azt az 5 pontot amit szerintem figyelembe kell venni a jó buli hangulat szempontjából.
Természetesen a mi dolgunk az is, hogy igazodjunk az adott körülményekhez, minden tőlünk telhetőt megtegyünk azért, hogy hajnalban egy elégedett pártól, családtól, násznéptől tudjunk elbúcsúzni. A fent leírt pontok ezt csak elősegítik. Tudjuk, hogy nem elhanyagolható részek az árak és természetesen az esküvő többi fontos eleme sem, de érdemes megvizsgálni, hogy van-e lehetőség a fentiek megvalósítására.

Összegezve az igazán szuper esküvői buli helyszín 5 pontját:
– Násznéphez megfelelő méret
– Hangerő korlátozás nélkül
– Parkolóval
– Szállással vagy szállítással
– Teraszkapcsolattal ellátott vendéglátós egység.

Esküvői szertartás a gyakorlatban.

Az esküvő egyik legfontosabb eseménye a polgári szertartás, ami mindig több kérdőjeles pontot tartalmaz a leendő házaspárok szemszögéből nézve.
Ebben a cikkben leírjuk, hogyan zajlik egy külsős helyszíni ceremónia, amikor a helyi anyakönyvvezető vagy egy választott szertartásvezető kijön az esküvő helyszínére.

Adott településen a helyi önkormányzat anyakönyvvezetője tarthatja kizárólag a hivatalos polgári szertartást,

Ő regisztrálja és adja át a házasságkötési anyakönyvi kivonatot.
A szertartásvezető – mint megbízott személy- csakis nem hivatalos esketést vezényelhet le. Ebben az esetben általában a párok elmennek előtte egy hétköznapi napon tanúikkal a házasságkötő terembe és a hivatalos esketésen átesnek. A szertartásvezető a kinti helyszínen így már egy sokkal kötetlenebb, a pár igényeihez, és kéréseihez igazított, tartalmasabb szertartást bonyolít le.
Ez abban az esetben szokott előfordulni például: amikor az anyakönyvvezető az adott napon már nem tud több esküvőt vállalni, vagy kiesik a helyszín és oda már nem vonulhat ki. Esetleg a pár egy átlagostól eltérő, hosszabb, személyesebb szövegezést szeretne.

Az elsőként felmerülő kérdés: milyen és hány zenét kell választanunk?
Mindig el szoktuk mondani, hogy akkor lesz igazán változatos, emlékezetes és szép a ceremónia ha a különböző események nem csak a szöveggel, hanem a pillanathoz illő aláfestő zenével is el vannak választva.
Fontos szabály, hogy ha a szertartásvezető beszéde alá szeretnénk halk zenei aláfestést, ahhoz lehetőleg instrumentális, azaz ének nélküli verziókat válasszunk.
Minden kedvenc stílus megtalálható hegedű, zongora, gitár átdolgozásában.
Amikor bevonulás, aláírás, gyűrűhúzás zajlik és nem beszél a szertartásvezető, ott mehetnek az éneklős, sima rádió verziók.

Hány db zenét érdemes választani:

1. Bevonuló – koszorúslányok, menyasszony. Itt igény szerint egyeztetni a vőlegénnyel, hogy     szeretne-e Ő is bevonulni.
2. Köszöntő beszéd aláfestő zene.
3. Gyűrűhúzó
4. Aláíró
5. Gyertyagyújtás, homoköntés, egyéb események
6. Szülőköszöntő
7. Pezsgőzéshez vidámabb
8. Esetleg kivonuló, gratuláció

A zenék időbeni hosszával nem kell foglalkozni, mert azt az adott események végénél és kezdeténél mi indítjuk, halkítjuk.
Általában másfél perc szokott szólni egy adott zeneszámból.
Maga a ceremónia is összesen 18-20 perc.
Természetesen manapság semmi nincs röghöz kötve, így volt már olyan pár aki egy darab zenét kért, hogy végig menjen mert nem akarja bonyolítani, illetve olyan is aki 3 eseményen kívül csöndet szeretett volna.
Tehát esküvői dj-ként mi csak elmondunk és javasolunk lehetőségeket egy személyes találkozón, ami alapján a párnak könnyebb a saját ízlésükhöz igazítani a kéréseket.
A minőségi kivitelezéshez elengedhetetlen a profi mobilhangosítás a szükséges kiegészítőkkel, ami már sokszor vendégérkezéstől kezdve a szertartás utáni fotózás alatt is folyamatosan szolgáltatja a háttérzenét.
Egy munkájára igényes zeneszolgáltató kipakol külön erre a célra használt hangfalat, zenekari keverőt, zenelejátszó eszközt, állványon elhelyezett mikrofont a szertartásvezető részére. Így minden vendég érthetően és tisztán hallja az eseményt. Szükség esetén rögzítésre alkalmas audió jelet ad a videósnak.
Az esküvőnek ez egy messze nem elhanyagolható része, ennek igen is komoly tétje van.
Hiszen gondoljunk bele milyen kellemetlen ha kihagy a mikrofon, nem érthetőek a beszédek, nem indul el vagy túl hangos a zenei felkeverés.
Tehát ezen időszakban is a tapasztalt szolgáltatók figyelnek egymásra, összedolgoznak, megbeszélik már a beszerelés előtt, hogy a technikai eszközök elhelyezése hol nem fogja zavarni a tökéletes fotó, videó elkészítését stb.
Sok esetben, ha technikai segítővel érkezünk az azért is hasznos, mert az átmegy a vendégek mögé a túloldalra és onnan összehangolva állítjuk be az arányokat.
Nálunk a cél, hogy a vendégek a megható pillanatokat örömkönnyeikkel zárják az emlékeik közé.